Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Mega Channel: 3 από τις πιο αηδιαστικά γκεμπελίστικες στιγμές του που θα μείνουν στην ιστορία

Ο ρόλος του τηλεοπτικού σταθμού Mega είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες. Δεν παρατηρεί και ελέγχει την πολιτική, αλλά παράγει και ασκεί πολιτική. Δεν παρουσιάζει γεγονότα, αλλά τα δημιουργεί και αξιολογεί με τον δικό του αυθαίρετο τρόπο τι αποτελεί ή όχι γεγονός, πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα που κινούνται γύρω από τους μετόχους του. Ανεβοκατεβάζει δια της προπαγάνδας του κυβερνήσεις και πολιτικούς, γεννάει πολιτικούς, κόμματα, νομιμότητες, ποιητές, πάντα με γνώμονα τις επιχειρηματικές δουλειές των ιδιοκτητών του (λέγε με "Βασικό Μέτοχο", κατασκευαστικά έργα, οδικά έργα, Μέγαρο Μουσικής, Σκουριές, Κερατέα, ψηφιακές συχνότητες, μνημόνια, τραπεζικός δανεισμός και άλλα μικρά και μεγάλα εγχειρήματα).

Η δύναμη που έχει αποκτήσει δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο σε θέματα που το αφορούν άμεσα, αλλά και σε περιφερειακά. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η αλαζονεία της εξουσίας διαχέεται και επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της παντού.

Ας θυμηθούμε τρία βίντεο από τις πιο προκλητικές προπαγανδιστικές αντιμετωπίσεις θεμάτων του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού σε θέματα που δεν αφορούν τους μετόχους του. Δεν συνδέονται δηλαδή με τις δουλειές τους τύπου Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά η τακτική τους είναι το ίδιο λυσσαλέα και διαστρεβλωτική.


Δεκέμβριος 2008. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας εκτελεί εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Η σκηνή έχει καταγραφεί σε βίντεο με κινητό από κάτοικο της περιοχής από το μπαλκόνι του σπιτιού της και το οποίο λίγες ώρες μετά φτάνει στα γραφεία του Mega. Το βίντεο παίζει στον αέρα με ηχητικά εφέ. Φωνές από πλήθος κόσμου να βρίζει και να φωνάζει προς τους αστυνομικούς, σπασίματα τζαμιών και μπουκαλιών είναι τα εφέ που έχουν προστεθεί από τους τεχνικούς του σταθμού στο μοντάζ δίνοντας αρχικά την εντύπωση για σύγκρουση αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.

Ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αποφασίζει να δώσει εξηγήσεις για το θέμα μόλις 3 χρόνια μετά και το αποδίδει σε "τεχνικά σφάλματα" και στην ανεξήγητη προσωπική απόφαση ενός τεχνικού του σταθμού να προσθέσει ηχητικά εφέ χωρίς να ενημερώσει κανέναν.





Ιανουάριος 2011. Η αναρχική Γερμανίδα Φαίη Μάγιερ συλλαμβάνεται στην Νέα Ιωνία ως ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τα στοιχεία; Έντυπα αναρχικού περιεχομένο στο σπίτι της και μια φωτογραφία της αντιτρομοκρατικής να την απεικονίζει να πίνει καφέ με κάποιον άλλο ύποπτο και φερόμενο ως τρομοκράτη. Η 27χρονη καθηγήτρια αγγλικών λίγες ώρες μετά πέφτει στα νύχια του Mega και κανιβαλίζεται με ανατριχιαστικό τρόπο.

Το χολυγουντιανό σενάριο; H μητέρα της ήταν μέλος της γερμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης RAF (Red Army Faction) που δρούσε στην Γερμανία από το 1970 έως το 1998 και καταζητούνταν επί χρόνια. Ο δε πατέρας της, επίσης στυγνός τρομοκράτης, σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση με την Αυστριακή αστυνομία. Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και επρόκειτο για απλή συνωνυμία, μιας και το Μάγιερ είναι ένα κοινότατο γερμανικό επίθετο όπως είναι το Παπαδόπουλος στην Ελλάδα. Ο πατέρας της είναι ζωντανός και εργάζεται ως μουσικοθεραπευτής στις φυλακές του Βερολίνου και οι δύο γονείς της ουδέποτε υπήρξαν μέλη της RAF. Η είδηση που "έβγαλαν" από κοινού Αστυνομία και Mega βασίστηκε απλά σε ένα γκουγκλάρισμα του ονόματος "Φαίη Μάγιερ" που ταυτίστηκε με το όνομα του μέλους της RAF, χωρίς περαιτέρω δημοσιογραφική έρευνα.

Η ίδια η Φαίη Μάγιερ συντάσσει και επιστολή προς δημοσίευση για το θέμα

Ακολούθησε μάλιστα επίσημη διάψευση από πλευράς Γερμανίας, αλλά όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η «προβολή» που έτυχε η διάψευση αντιστοιχεί στο 1/20 της προβολής που τυγχάνει η συκοφαντία.



Ιανουάριος 2014. Ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά από ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού δεν επιστρέφει και οι Γκεμπελίσκοι του Mega Channel αναλαμβάνουν δράση. Στο δελτίο παίζει το βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Ελένης Λεγάκη "Τα πάντα ρει", που είχε κυκλοφορήσει πριν από περίπου 20 χρόνια. Στο βίντεο συμμετέχει και ο Χριστόδουλος Ξηρός ως μουσικός παίζοντας μπαγλαμαδάκι. "Δείτε τον! Δείτε τον! Χόρευε, έπινε και γλεντούσε προκλητικά μες την τρελή χαρά ο τρομοκράτης στην Ικαρία το καλοκαίρι με τις άδειες που του δίνανε!" ήταν το σχόλιο της Τρέμη υπό την υποστήριξη του Πρετεντέρη. Τι κι αν κάθε άνθρωπος της χώρας ηλικίας άνω των 25 έχει δει άπειρες φορές το συγκεκριμένο βίντεο από τις χιλιάδες φορές που έπαιζε στα κανάλια το καλοκαίρι του 2002; Η μνήμη της Όλγας και του Γιάννη μάλλον θα έχει ξεθωριάσει λόγω ηλικίας και λόγω τον πολλών μηδενικών στο λογαριασμό μισθοδοσίας τους.

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις