Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οπαδικές ποδοσφαιρικές ιδεολογίες και πράσινα άλογα

"Άντε ρε μαλάκες που θα μιλήσετε εσείς για το οπαδικό κίνημα και θα τους πείτε απολίτικους ούγκανους. Δεν έχετε ιδέα τι αντιφασιστικούς αγώνες έχουν κάνει οι οπαδοί της ομαδάρας μας!"

Όποιος γαβγίζει την παραπάνω φράση και δεν είναι οπαδός της St. Pauli ή της Ομόνοιας Λευκωσίας είναι για δέσιμο. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Άρης έχουν μαζική οπαδική αντιφασιστική ιδεολογία. Ούτε καν ιδεολογία σκέτο. Την κάθε αντιεξουσιαστική Θύρα 4, την ακυρώνουν οι εθνικιστές ΒΕΜ και οι εθνικιστές Μακεδόνες. Τον κάθε αντιεξουσιαστικό Super 3, τον ακυρώνουν οι εθνικιστές Ιερολοχίτες και αυτοί που δέχθηκαν την χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός» του Μπόμπολα. Την κάθε αντιεξουσιαστική Original, την ακυρώνουν οι έμμισθοι οπαδοί-μπράβοι του Μελισσανίδη και τα άμισθα κορόιδα που τους ακολουθούν ως ιδιόκτητος στρατός του «Τίγρη». Τον κάθε αντιεξουσιαστή Ολυμπιακό, τον ακυρώνει η εκλογή του Μαρινάκη ως παρασκηνιακός δήμαρχος Πειραιά, η σύμπραξη των μεγάλων κεφαλιών της Θύρας 7 με τα τάγματα εφόδου των νεοναζί στον Πειραιά και το κωμικοτραγικό "No Politica".

Πραγματική οπαδική ιδελογία ίσως να υπάρχει μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας Λευκωσίας στην Κύπρο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν ποδοσφαιρικές ιδεολογίες όταν μοιράζονται διπλανά καρεκλάκια στην κερκίδα αντιεξουσιαστές και νεοναζί και με κάποιο ευφάνταστο δόγμα "No Politica" αυτοί οι δύο ξεχνάνε όσα τους χωρίζουν και αγκαλιάζονται για να πανηγυρίσουν μαζί ένα γκολ. Ένα γκολ που έβαλε κάποιος που στη συνέχεια χαιρέτισε ναζιστικά μπροστά σε όλο το γήπεδο και έπειτα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το έκανε για πλάκα, δεν ήξερε τι ακριβώς σήμαινε γιατί από μικρός το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να παίζει ποδόσφαιρο και όχι τα πολιτικά.

Κοινή ιδεολογία είναι όταν μοιράζεσαι με κάποιον τις ίδιες αξίες, έχεις τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδιο κοσμοθεωρία. Είναι γελοίο να μιλάμε για ποδοσφαιρικές οπαδικές ιδεολογίες.

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

    Παλαιότερες Αναρτήσεις